Monday, 11 November 2013

kek coklat kukus

hye sume lama dah rasanya jingga xpost2 nie..sbab xde ap yg menarik...lgipun jingga tgah gigih abeh kn diploma..alhmdllah skrg cme tinggal nk praktikal saje..hehhehe okeh =)) harinie jingga xnak melalut lelebeyh jingga sbnrnya nk share ttg resipi kek coklat kukus nie. ia mudah dan ringkas penyediaan nya. kalau jingga blik cuti aje kat kampung anak sedara jingga selalu suruh jingga wat kek nie n ia mkanan smpingan kesukaan kami..hehhe ok nie bahan2 dan cara2 nya ok

bahan-bahan :-
 * 11/2 cawan tepung gandum ( cawan besar ye n ayakan sekali ok )
 * 1 cawan gula pasir
 * 1cawan minyak masak
 * 1/2 cawan air
 * 1/2 tin susu pekat manis
 * 3biji telur
 * 1cawan serbuk koko ( jingga selalu pakai van hounten sbb xpahit n sdap )
 * 1sudu kecil esen vanila
 * soda bikarbonat ( msuk mse ayak tepung td cmpurkan skali )
cara-cara :-
> mula-mula sekali haruslah kita panaskan periuk kukus ye hehhe..
> pukul telur sebiji demi sebiji sehingga kembang ( better gne mixer utk cre yg cepat la hehehhe), kemudian      msukan gula n putarkan sehingga dia sebati ye
> apabila dah sebati masukan air, susu, minyak, serbuk coklat dan esen vanila kemudian kacau sebati ye
> last sekali bru msuk  an tepung sedikit demi sedikit n kacau sebati. apabila dah sebati
   ambil loyang kemudian sapukan sedikit mentega ( utk elakan kek drpda melekat )
> tuangkan adunan tadi ke dalam loyang n sedia utk dikukus. kukus selama 45minit untuk dpatkan                permukaan kek yg rata dan cantik tutup kukus tu kita balutkan dgn kain yg elok la untuk elak wap air dri menitis dan terkena kat atas kek...

untuk hiasan plak kite cume memerlukan susu cair dan choclate bar masakan tu saje.
cara2 dia mula2 kita msukan choclate bar ke dalam periuk ( gunakan kaedah double boiling ye ).kmdian cairkan choclate tersebut dengan menambahkan susu cair sedikit saje untk memudahkan choc tu mencair.lepas choclate dah cair tuangkan saje atas kek tadi dan hiaskan mengikut kreativiti n kesukaan sendri slmat la ye....
yummmy...yummmy...ciap dh boleh makan

senangkan dan selamat mencuba..SEMOGA BERJAYA....
=))=))

Sunday, 15 July 2012

singapore


hye sume nie jingga nak kongsi cter nie.....kakak and abang jingga g holiday baru2 nie.jingga kene tinggal so dorg post la gambar dorg nie utk jingga konon2 nye nk wat jingga jelous la kan..sorry k xjelous pun tp cemburu saja.hahhahaha.ap la jingga nie sme sje.ok..nie jingga nk ckp dorg nie g singapore seminggu saje cuti2 MALAYSIA la konon2 nye.jingga kena tinggal nasib org mengaji diperantauan mmg mcm nie selalu kne tinggal.so story die mcm nie akak jingga post la gamba nie mengata kan mereka sume dpt men salji di singapore.mula2 tu jelous la jgak kan tp...........ahhahahahaahha yang lawak nye salji mereka tu rupenye wat dari buihhh sabun huhuhuhu apa klazzzz ko nyah buihhh sabun je yang t,mampu...hahha...dijadikan cerita terus jingga ajak kawan jingga yang dari singapore tu turun KL jingga nak bawak g ICT,Shah Alam.kt citu salji die walaupun tiruan tp nmpak mcm ori tau gne ais lgi gitu.kawan jingga pun turun la KL jingga ngan abang & akak jingga pun bwak la Kak Nana nie men salji kt situ.bayangkan dari pkol 8malam kami msok pkol 2 pagi bru kluar dri men salji tu.itu pun jenuh kami pakse2 ajak kua...hahaha lawak2...nie jingga ada nyatakan gambar ceria kami di ICT



muke2 ceria menahan kesejukan...ngehngehngehhhhh hahaha

Kami di ICT Shah Alam


okeh nak masuk kat snow nie harge die RM20 seorang...nie masa mula2 masuk dlu la skrg jingga xthu plak brape hargenye...tapi mmg best la kt cnie menarik sangat korg bole la cube2 datang release tensionnnn!! okeh nie plak kt area lua ICT yang sempat jingga lawat la.malam mmg menarik lampu2 die huiyooooo cantikkkk tu mari2 hahhaha...

hehheheheh okeh abez dh sesi jelajah MALAYSIA kite jangan serik lgi ye kak nana nk dtg cnie..

hidup kene sentiasa ceria....hye sume kite jingga...arinie jingga nak share satu resipi masakan xthu la korg nk mencuba ke tidak...hehhehehe nme resipi nie ialah kuah pedas masam manis...nak cuba x?nie jingga masukkan resipinya ya selamat mencuba ye sume :D


kuah kicap pedas -
1- cili padi -
2-bawang putih
3-gula garam ..
---------- tumbuk / blend semuaaa ...siap ! --kalo nak masam masam sikit ..perahkan limau ..nipis kaaa ..limau kasturi kaaaa ..:)

selamat mencuba...mudah cepat dan senang dihidangkan..lagi sesuai kalau kita wat kuah cicah makan ngan ikan bakar..hehhehehehe